Temaveckan


Vi har i princip haft en temavecka mot rasism och främlingsfientlighet i skolan denna vecka! Den har vart väldigt rörande och lärorik.I måndags var Tobias Rawet, överlevande från koncentrationsläger, och hade en föreläsning och kom sedan ut i klasserna i tisdags och vi fick ställa frågor. Så himla fin man, dendär Tobias! Så stark. Säger bara: Wow. (Klicka på hans namn för att komma till en av hans föreläsningar)
På religionen veckan innan denna såg vi en film som heter "Mannen utan öde", om ni inte sett den - gör det! Det är en ungersk film som handlar om en kille i 15 års åldern som blir slussad till koncentrationsläger och kommer ut från det levande. Otroligt bra gjord! Den gav en bra grund till när Tobias berättade om sina erfarenheter för att man då fick en bild av hur det kunde se ut i koncentrationslägrena. 
Gårdagen var en temadag nästan helt dedikerad till temat. Minnesstund för förintelsens offer, pianomusik och en liten föreläsning i aulan först, sen var det en till för våran grupp innan lunch om apartheid, väldigt intressant! Efter lunch mätte vi varandras skallar när vi hade en föreläsning om rasbiologi och sen avslutades det i aulan med en föreläsning om nynazism i Sverige av en man från Säpo. Den var även den intressant, men koncentrationen var = noll tyvärr för min del haha!
Detta var en väldigt bra och viktig vecka och jag är glad att skolan annordnar det för treor varje år! Imorgon är minnesdagen för förintelsens offer. Låt oss aldrig glömma.


Kommentera här: